Wellen

Jon start in Ulbeek eigen bioboerderij met hoevewinkel dankzij ‘De Landgenoten’

Afgelopen weekend werd het hoevewinkeltje met biologisch geteelde groenten en fruit van het eigen bedrijfje De Kleinaart plechtig geopend in de Kleinaartstraat in Ulbeek. Jon Rouvrois ziet zijn droom helemaal gerealiseerd, mede dankzij de steun van de Stichting De Landgenoten, die via crowdfunding de grond in Ulbeek kocht.

Op zaterdag 26 juni opende de hoevewinkel van bioboerderij de Kleinaart zijn deuren. De nieuwe zaakvoerder Jon Rouvrois nam het bedrijf over dankzij de financiële ondersteuning van De Landgenoten, een coöperatie en stichting die landbouwgrond als gemeengoed beheert. De hoevewinkel is een nieuw regionaal verkooppunt in de streek, met bioproducten van de eigen boerderij en van collega’s. Burgemeester Els Robeyns van Wellen kwam de winkel plechtig openen: “We zijn ontzettend trots dat deze jonge, enthousiaste gast hier kan starten als biolandbouwer. Er zit ook een mooi verhaal van het coöperatieve concept van De Landgenoten achter. Voor jonge mensen is het moeilijk om grond te kunnen aankopen. Ik ben trots dat dit vandaag in onze gemeente gebeurt. Ik wens ze heel veel succes”, aldus Robeyns in ons VRW-radionieuws.

Coöperatie

“Inderdaad. De burgemeester verwijst naar onze coöperatie De Landgenoten”, vult Evert aan. “Dankzij onze aandeelhouders en schenkers kunnen we gronden aankopen voor bioboeren zoals Jon hier in Ulbeek. We streven naar een breed maatschappelijk draagvlak voor bedrijven als De Kleinaart en naar duurzame landbouw. Onze coöperatie is over gans Vlaanderen verspreid, en Wellen is de eerste Limburgse gemeente waar we een stuk grond kochten voor een bioboer.”

Achter de hoevewinkel heeft Jon serres en ruim 8 hectare om groenten op te verbouwen. “Ons eigen aanbod van seizoensgroenten en -fruit vullen we graag aan met andere producten van lokale bioboeren, zoals kippen en eitjes”, vertelt Jon. “Dankzij De Landgenoten kan ik mijn droom om boer te worden, realiseren.”

Openingsuren hoevewinkel De Kleinaart, Kleinaartstraat 32, Ulbeek – woensdag van 12 uur tot 18 uur en zaterdag van 9 uur tot 13 uur.

Boer Jon en burgemeester Robeyns temidden van de verse, eigen geteelde groenten