Wellen

Ook Wellen heeft een plekje ter nagedachtenis aan de coronaslachtoffers

Op het wandelpad naast het gemeentehuis staat er een kunstwerk ter nagedachtenis aan de coronaslachtoffers. Wellenaar en kunstenaar Jan Cox en zijn vrouw Diane creëerden een werkje met vlammetjes ter nagedachtenis aan die zware periode. Gemeenteraadslid Sandra Jans, mede-bezieler van het initiatief, herinnert zich de vele emotionele gesprekken vanop haar werk bij de mutualiteit.

“Wellen heeft het tijdens de eerste coronagolf zwaar te verduren gehad”, speechte burgemeester Els Robeyns bij de onthulling. “We hebben veel mensen verloren. We zaten in het epicentrum van de besmettingsgolf. Het was allemaal heel heftig, maar er was ook veel verbondenheid en solidariteit onder onze inwoners.”

Het kunstwerk beeldt vlammetjes uit met leegte tussen. Leegte om het gemis van de overledenen, vlammetjes die de hoop op nieuwe groei vertolken.

Emotionele gesprekken

“Vanuit mijn werk werd ik van heel dichtbij geconfronteerd met toch opvallend veel slachtoffers”, vult gemeenteraadslid Sandra Jans aan. “Ik werk voor een mutualiteit en kende velen al jaren. Samen met collega’s belden we indertijd ook ouderen en alleenstaanden op om contact te houden, al was het dan vanop afstand. Dat waren soms heel emotionele gesprekken van mensen die heel bang waren van de dreigende situatie.” Voor Jans is het kunstbeeld een herinnering aan de overledenen, maar ook een verwijzing naar het positieve dat de kop op stak onder de vorm zoveel solidariteit in zo’n bange periode.

Het beeld zelf werd geplaatst naast een wandelweg. Sandra Jans: “Die plaats is trouwens symbolisch goed gekozen, vermits we allen de weg naar het wandelen hebben gevonden tijdens de lockdown. Letterlijk. Veel Wellenaren hebben deze wandelweg naast het gemeentehuis toen pas voor het eerst ontdekt.”  

In beeld: het kunstwerk van Jan Cox en Diane. Rechts naast het werk: Sandra Jans.