Wellen

Petitie tegen geplande uitkijktoren te Oetersloven

Het plan van het Wellense gemeentebestuur om een uitkijktoren te bouwen op het hoogste punt te Oetersloven stuit op verzet bij de buurtbewoners van de Oeterslovenstraat. Er is een petitie gestart die eist dat de toren er niet komt. “De hele straat is kwaad”, zegt buurtbewoner Gert Devocht.

De bewoners van het pittoreske Oetersloven zijn er niet gerust in. In de straat een beetje voorbij de vierkantshoeve Canadawinning staan er een handvol huizen bij de Oeterslovenkapel. De bewoners tekenden een petitie waarmee ze de komst van de metalen toren willen verhinderen. Gert Devocht is initiatiefnemer. Zij doet haar verhaal: “De hele straat is kwaad. Ik ben van huis tot huis gegaan met mijn petitie en iedereen heeft getekend. Als ik tijd heb ga ik ook beneden in de straat langs, want ook daar gaan ze veel overlast krijgen.”

Verkeersoverlast

Devocht is niet te spreken over de plannen van het gemeentebestuur. “Ik mag er niet aan denken aan al die verkeersoverlast die ons te wachten staat. Het is nu al miserie hier. ik heb het afgelopen jaar al meer volk gezien dan de afgelopen 43 jaar dat ik hier woon. Wat gaat dat zijn als die toren hier staat? Er zijn nu al toeristen die hun gevoeg doen tussen de fruitplantages. Daar kan ik niet mee lachen. En al die hangjongeren die erop af zullen komen. De gezellige tijd van toen we hier nog een café hadden is voorbij.”

Privacy

Wat de buurtbewoners echt boos maakt is de schending van de privacy. Dat de privacy een heikel punt zou blijken, schreven we in ons Haspengouw Nieuws al in oktober 2020 (http://haspengouwleeft.be/nieuws/oetersloven-krijgt-een-stalen-toren/). Ook nu blijkt privacy een belangrijk argument. Devocht: “Een toren van drie verdiepingen hoog…als je met je verrekijker rondtuurt zie je zo los binnen in al onze huizen, slaapkamers,… . Dat is schending van de privacy. Ik vind het niet kunnen dat de burgemeester ons nog nooit iets gevraagd heeft. Waar blijft onze inspraak?!”

Gert Devocht hoopt dat met de petitie het gemeentebestuur van gedachten te kunnen doen veranderen. “Ik ga het hier niet bij laten. Ik zoek verder uit welke stappen er nog genomen kunnen worden”, besluit ze.

Overeenkomst

Voor het Wellense schepencollege is dit wellicht geen aangenaam nieuws. Burgemeester Robeyns had zopas een overeenkomst bereikt met een landbouwer om een stukje grond te ruilen zodat de toren verder weg zal komen te staan van de vierkantshoeve Canadawinning, net om tegemoet te komen aan de wensen inzake privacy van de bewoners van die aanpalende vierkantshoeve. Burgemeester Els Robeyns beloofde ons om later vandaag te reageren. Van zodra de reactie binnen is, geven we u die uiteraard mee.