Wellen

Perceeltje aan kerk Berlingen in het oog van de Wellense klimaatstorm: oppositie wil op de gas duwen maar meerderheid trekt de handrem op

Het perceeltje achter de kerk van Berlingen (Wellen) dat een aantal jaren geleden door de gemeente werd aangekocht ligt er nog steeds troosteloos bij. Open VLD Wellen wil dat het vooruit gaat en stelt voor om er 10 klimaatbomen te planten en er een mooi natuurgebiedje van te maken. Schepen Treunen (CD&V) spreekt van politieke spelletjes en wil de procedures stap voor stap volgen.

Van Sandra Jans (Open VLD) is geweten dat de uitrol van het klimaatplan voor Wellen best wat sneller mag gaan. Het raadslid stelt voor om van het gemeentelijk perceel achter de kerk van Berlingen een oase van rust te creëren. Jans legt uit: “Er is plaats voor zeker 10 klimaatbomen. Je kan er een mooi natuurgebiedje van maken en mensen kunnen er wat rusten.” Jans denkt zelfs aan een kermisje en een buitenspeelruimte. Voor haar gaat de uitrol van het klimaatplan veel te traag. “Hier zou men toch sneller kunnen gaan”, klinkt het.

Politieke spelletjes

Het voorstel dat op de gemeenteraad werd gelanceerd botste op onbegrip bij schepen Kristien Treunen (CD&V), die bevoegd is voor het klimaatbeleid. Zij spreekt van politieke spelletjes. Treunen gaat in het verweer: “We gaan een plan maken om die begraafplaats in te richten. Daarna kunnen de klimaatbomen worden geïmplementeerd. Dat vraag tijd. We moeten firma’s aanschrijven om prijzen te vragen. Bel zelf met onze ambtenaar en stop met die politieke spelletjes. Doe uw voorstel via de werkgroep. Wij volgen de procedures”, klinkt het verontwaardigd. Maar Jans beet terug: “Dit zijn geen spelletjes. Er gebeurt gewoon niets. Ik wil dat er eindelijk actie komt. Je kan toch aan de rand al aanplantingen doen.” Het voorstel van Jans werd door de meerderheid van CD&V en sp.a evenwel weggestemd.

Vijf hectare

In de uitloper van hetzelfde debat zat nog een opmerkelijk voorstel van Benny Maes (VAW). Hij wil eveneens dat het gemeentebestuur een tandje bijsteekt. Maes legt uit: “Privé-eigenaars van grotere stukken grond in Wellen hebben niet gewacht en reeds aanplantingen gedaan. Koop toch eens 5 hectare en plant er bomen. Elzen, beuken en eiken zijn streekgebonden bomen en kosten niet veel. Bovendien planten ze zichzelf gemakkelijk voort. Dat zou pas een engagement zijn.” Maar de meerderheid ging daar niet op in. Het voorstel van Open VLD zou in de werkgroep klimaatbomen bekeken worden.