Wellen

Wat met de kerk van Herten?

Er wordt gezocht naar een nieuwe invulling voor de kerk van Herten. Uit het participatie-onderzoek van STEBO blijkt dat de kerk geschikt is voor gemengd gebruik. Burgemeester Els Robeyns zegt dat alle ideeën welkom zijn. Open VLD wil graag dat het een stille studeerplek wordt.

Volgens burgemeester Els Robeyns is de Sint-Lambertuskerk bepalend voor het Haspengouwse landschap in Wellen. Zij wil de kerk zeker behouden, evenals de begraafplaats errond. Els Robeyns legt uit: “Uit een bevraging in de buurt blijkt dat de kerk zeker geschikt is voor gemengd gebruik. Alleen is er geen sanitair en geen parking. Maar alle ideeën zijn welkom.”

Oppositiepartij Open VLD Wellen herhaalt haar boodschap van het verleden – het kerkgebouw staat al 20 jaar leeg – dat een stille studeerplek voor blokkende studenten daar perfect zou kunnen georganiseerd worden. Het argument dat er geen parking is, hoeft niet te zwaar door te wegen als er ruimte voorzien kan worden voor een fietsenstalling.

Om de verwarming van de kerk terug goed in orde te brengen heeft het gemeentebestuur alvast 20.000 euro voorzien.

Kerk van het kleinste dorpje

Voor de fusie met Wellen was Herten één van de kleinste dorpen van onze provincie. Nu is het plaatsje vooral bekend van de stroopfabriek van Bleus, het plasticbedrijf ANL en – iets pittoresker – de typische Sint-Lambertuskerk, aan de Hertenstraat op de helling van de vallei van de Herk. Het kerkgebouw is een zaalkerk in classicistische stijl. is uitgevoerd in baksteen, en afgewerkt met mergelsteen en kalksteen, zoals hoekbanden. Van belang zijn een aantal 15e-eeuwse grafzerken van diverse heren en vrouwen van Herten.