Wellen

Wellen komt coronaproof uit zijn kot: “De beste kermis in jaren!”

Het afgelopen weekend (+ maandag) was de ontlading groot in het Haspengouwse Wellen. “Eindelijk kermis!” De Sint-Jan kermis van eind juni, die traditioneel van heinde en ver veel volk trekt, werd een succes. Het plan van spreiding van het gemeentebestuur werkte en zorgde zelfs voor een groter aanbod.

“Wellen kermis 2021 kan alvast ingekaderd worden als die van de grote ontmoetingen”, vertelt onze VRW-medewerker achter de tap. “Het weerzien na een moeilijke coronaperiode werd beklonken met een fris pintje.” Uit spontane reacties en onze rondvraag werd het nieuwe, licht aangepaste concept goed gesmaakt door de Wellenaar. Hij genoot ervan om in zijn dorp samen met of zonder kinderen buiten vrolijke dorpsgenoten in grote groep te kunnen zien en spreken. Ook de goede organisatie en de inspanningen van het gemeentebestuur gingen niet onopgemerkt voorbij. “De beste kermis in jaren, zeker gezien de omstandigheden”, klinkt het bij bezoekers.

Twee locaties

De opstelling van de kermis gebeurt omwille van corona op 2 locaties: in de Dorpsstraat en op het Dorpsplein, en verderop aan sporthal De Bloken. Het gemeentebestuur hield de bezoekersaantallen goed bij. Burgemeester Els Robeyns (Vooruit-ROB) reageert tevreden: “We hebben als gemeente kosten noch moeite gespaard om Wellen kermis volgens de regels veilig door te kunnen laten gaan. Het afgelopen jaar is voor iedereen moeilijk geweest, zeker ook voor onze kinderen. Niet vergeten dat we midden mei een uitbraak in de scholen gekend hebben waardoor we alle kinderen hebben moeten laten testen. Eind mei was Wellen het donkerste plekje van het land qua coronabesmettingen. Dankzij de inspanningen van iedereen hebben we ondertussen al meer dan een week geen enkele besmettingen dus dat is positief.”

Meer attracties

Dat de kermis in Wellen en omstreken leeft is een understatement. Robeyns bevestigt: “Kinderen kijken daar enorm naar uit en we wilden hen absoluut dat plezier dit jaar gunnen. Je ziet iedereen op de kermis opfleuren, kinderen maar ook volwassenen. Dat is natuurlijk fijn om zien. Het was op aangepaste wijze met nadelen én voordelen. Het is allemaal wat meer gestructureerd en gegroepeerd. Fijn dat mensen dat appreciëren en ervan genieten.” Robeyns ziet ook voordelen: “Ik denk dat we dit jaar een editie hebben met één van de meeste attracties sinds lang. Dat is het voordeel van twee locaties. We kunnen meer foorkramers toelaten en dus zorgen voor een diverser aanbod.”

Hard gewerkt

Er komt heel wat kijken bij zo een kermisweekend in coronatijden. “Veel mensen hebben er hard aan gewerkt”, beseft ook de burgemeester. “Het gemeentepersoneel, de technische dienst, de politie, de verenigingen, de foorkramers, de scholen, de horecauitbaters, veiligheidsmensen,… allemaal hebben ze zich maximaal ingezet en flexibel opgesteld om de kermis te laten slagen. Waarvoor mijn oprechte dank 👍👏“, besluit Els Robeyns.