Wellen

Wellen krijgt nieuwe woon- en winkelsite

Het gemeentebestuur van Wellen gaat een nieuw containerpark bouwen op het bedrijventerrein te Herten. Dat ‘oude nieuws’ werd gisteren opnieuw leven ingeblazen. De Lidl verhuist vervolgens op haar beurt naar de site in de Overbroekstraat, wat een volledig nieuwe woon- en winkelsite wordt. Maar wat er daarna met het leegstaande gebouw in de Dorpsstraat gaat gebeuren weet nog niemand.

Er komt dus ‘eindelijk’ een volledig nieuw containerpark, waar Wellenaars terecht kunnen vanaf het voorjaar van 2022. Naast het afvalpark zal ook de technische dienst van de gemeente verhuizen naar die nieuwe locatie op het industrieterrein in Herten. Het containerpark zal een oppervlakte hebben van 3.831 m², wat ongeveer vergelijkbaar is met een half voetbalveld. Ook de technische dienst van de gemeente verhuist daar mee naartoe. Op een terrein van ruim 75 are, wat net iets groter is dan de oppervlakte van één voetbalveld, worden straks een reeks loodsen, opslagruimtes, een personeelsgebouw en parkeerplaatsen voor het personeel gebouwd. Beide bevinden zich nu in de Overbroekstraat, wat daar voor verkeers- en geluidsoverlast zorgt, en zelfs geurhinder. Dat containerpark verdwijnt dus. In de Overbroekstraat komt een nieuw woon- en winkelproject met de Lidl, die op haar beurt verhuisd van de Dorppsstraat.

Appartementen

Het nieuwe woon- en winkelproject is eveneens al goedgekeurd. Er is ruimte voor drie grote winkelketens. Maar omdat het project aansleept is volgens onze informatie officieel enkel Lidl nog zeker van deelname. Jaren geleden was er sprake van er een Action neer te poten, maar dat was vóór corona. Het is niet duidelijk of die keten de stap nog gaat zetten. En een derde grote ruimte werd nog niet ingevuld.

Bovenop de drie winkels worden twaalf appartementen gebouwd, waardoor de ruimte op de site optimaal benut wordt. De oplevering van het volledige woon- en winkelproject kan pas gebeuren nadat het huidige containerpark er weg is.

Groenbuffers

Voor het ontwerp van het hele project wordt beroep gedaan op het Wellense architectenbureau Vantilt Houben, dat in de omgeving al verschillende woonprojecten ontwierp. Er wordt vooral gekeken naar de juiste inplanting zodat de omgeving er kwalitatief op vooruit kan gaan. Bovendien wordt ook de architectuur van de aanpalende gebouwen zoals het oude gemeentehuis of het Huis Maris overgenomen en komt er een overdekte winkelgalerij.

“We vinden het bijzonder belangrijk om het project zo optimaal mogelijk op de omgeving af te stemmen. Daarom voorzien we rond het hele perceel groenbuffers, net zoals er verschillende geluidswerende schermen geïntegreerd zullen worden om zelfs de minste vorm van overlast voor omwonenden te voorkomen”, vertelt Maarten Lexis namens projectontwikkelaar Kolmont.

Wat met Lidl-gebouw in de Dorpsstraat?

De nieuwe ontwikkelingen brengen wel een grote vraag met zich mee. Want éénmaal alles afgerond, wat gaat er dan gebeuren met het gebouw in de Dorpsstraat, waar de Lidl momenteel is gevestigd? Als dat leeg komt te staan, midden in de kleine dorpskern van Wellen, gaat de beoogde dynamisering een stuk verloren. En dat zou spijtig zijn.