Wellen

Wellen krijgt volkstuin in het centrum

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir keurde 14 nieuwe volkstuinprojecten goed, voor een totaalbedrag van 249.000 euro. De gemeente Wellen diende ook haar kandidatuur in en met succes. Het volkstuintje komt achter het gemeentehuis en OCMW-gebouw waar de petanquebanen liggen.

Minister Demir (N-VA) ondersteunt de lokale partnerschappen van mensen die samen voedsel willen telen, met respect voor de omgeving en de buurt. In totaal dienden 31 partnerschappen een projectvoorstel in na de oproep volkstuinen in 2021. Bij de goedgekeurde projecten zijn zowel klassieke volkstuinen als samentuinen, zorgtuinen, schooltuinen en voedselbossen. Wellen is ook mee uitverkoren. De volkstuin wordt ingericht als een combinatie moestuin-buurtboomgaard en zal gerealiseerd worden in het centrum van Wellen achter de site van het gemeentehuis en het Lokaal
Dienstencentrum.

Ontmoetingsplaats

De percelen liggen pal in het centrum binnen het bestaande RUP buurtpark en zijn momenteel deels in gebruik als petanquebanen, hondentoilet en weiland met een aantal bomen. Ze zullen verder ingericht worden als volkstuin en boomgaard, en als ontmoetingsplaats voor zowel de
oudere bezoekers van het dienstencentrum als de omliggende bewoners van assistentiewoningen, de scholen en andere gebruikers. Het project maakt deel uit van een groter onthardingsproject rond het gemeentehuis en kinderdagverblijf en fungeert als een schakel tussen de 2 natuurgebieden De Broekbeemd en de Grote Beemd langs de Herk.

“Toegang tot groen, gezond en lokaal voedsel en sociaal contact vormen een belangrijke meerwaarde in ons dagelijks leven” – Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Duurzaamheid

Op 1 oktober 2021 lanceerde de VLM een projectoproep voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen. Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap stonden centraal in de oproep. In totaal werden 31 aanvragen voor volkstuinen ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij. Een jury beoordeelde de kwaliteit van de aanvragen. De subsidies dekken maximaal 75% van de totale projectkost, met een maximum van 20.000 euro subsidie per project. De projecten kunnen van start gaan vanaf 1 februari en hebben een looptijd van maximaal drie jaar.