Wellen

Wellense oppositie verzet zich tegen afschaffing gemeenteraad maand mei

De drie Wellense oppositiepartijen (Open Vld, N-VA en VAW) verzetten zich tegen de door burgemeester Robeyns (Vooruit) aangekondigde annulering van de gemeenteraad van de maand mei. Robeyns besliste zonder overleg met de politieke fracties. “De gemeenteraadsleden en de Wellenaren blijven achter met de vele vragen omtrent de recente corona-opstoot, de braderie en de kermis”, klinkt het.

Stijn Vandersmissen (Open Vld) betreurt dat er in mei geen gemeenteraad zal plaatsvinden. Hij had dat graag anders gezien: “Deze maand krijgen we geen kans om onze extra agendapunten te brengen.” Open Vld wil ook benadrukken dat de Wellense gemeenteraad méér is dan de
vastgelegde agenda. “Tijdens de mondelinge vragen, kunnen de raadsleden
inspelen op de actualiteit en bijkomende verduidelijkingen krijgen van het
schepencollege. Ook dit is niet mogelijk deze maand terwijl er heel wat
interessante stof voor discussie is. Denk maar aan de recente schoolsluitingen in Wellen, de slechte coronacijfers waarmee onze gemeente wordt geconfronteerd, de communicatie over de vernieuwing van de Bloemenstraat. De oppositie had zonder twijfel veel boeiende vragen kunnen stellen”, geeft Vandersmissen ons mee.

Wat met braderie en kermis?

“Zo is het niet duidelijk wat het schepencollege wil doen met onze Wellense braderie en Wellen kermis in juni”, vervolgt de fractieleider voor Open Vld Wellen. “We zouden deze vragen graag gesteld hebben vóór de start van deze evenementen.”

Roept oppositie gemeenteraad samen?

Ook de oppositie heeft haar rechten in de democratie. Vandersmissen: “Misschien moet de oppositie de gemeenteraad laten samen roepen in de eerste week van juni. Met 7 van de 19 zetels kan de Wellense oppositie op eigen initiatief de raad bij elkaar laten roepen. Zo krijgen de Wellenaren duidelijkheid over hun braderie en kermis.”

Corona op het gemeentehuis?

“Uit de inhoud van de mail die wij gekregen hebben kan men afleiden dat corona zwaar heeft toegeslagen bij het gemeentepersoneel”, reageert Benny Maes namens VAW (Voor Alle Wellenaren). “Of dat zo is weten wij uiteraard niet met zekerheid, want terzelfdertijd wordt gesteld dat men hard werkt aan dossiers en aan de gemeenteraad van juni. Wat is het nu?” Voor raadslid Maes is de gemeenteraad in Wellen in werkelijkheid een formaliteit geworden. “De belangrijkste beslissingen worden er niet langer door de gemeenteraad maar door het schepencollege genomen. De agenda van de meerderheid bedraagt soms amper 10 minuten, en dat voor enkele duizenden euro’s zitpenningen die moeten betaald worden.”

Eerst de pers

Ook Gerry Briers van N-VA Wellen klinkt verbaasd. “We moeten het annuleren van de gemeenteraad vernemen via de pers. Onze burgemeester vindt het dus belangrijker om eerst de pers in te lichten en dan pas de eigen raadsleden. Wij hadden een actueel punt voorbereid, dus zomaar éénzijdig beslissen om geen gemeenteraad te organiseren vinden wij niet correct. Men had op zijn minst de fractieleiders kunnen contacteren om af te toetsen of er een consensus was om deze uit te stellen.”