Wellen

Wellense vakwerkhoeve krijgt restauratie

Ze staat er al jaren te verkommeren, de vakwerkhoeve in de Veerstraat te Wellen. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie ervan, goed voor een premie van 81.287,98 euro. Woonprojecten Gilen zal er twee appartementen en twee eensgezinswoningen van maken.

De hoeve stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ze heeft de tand des tijds met moeite doorstaan. Het dak en het interieur zijn er bijna aan. De Vlaamse Overheid komt nu met middelen over de brug. Minister Diependaele (N-VA): “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. De hoeve in Wellen is een belangrijke getuige van de lokale en volkse bouwtraditie”, aldus de minister.

Vervallen

De beschermde vakwerkhoeve is vervallen en heeft dringend een algemene restauratie nodig (daken, gevels, schrijnwerk). Nadien wordt het monument herbestemd tot verschillende woningen. De vakwerkkern van de hoeve getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek verschillende voorbeelden bewaard bleven. De hoeve dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en werd in 2007 beschermd als monument.

Er is veel werk aan de winkel in de vakwerkhoeve te Wellen