Wellen

Wordt referendum laatste uitweg voor burgemeester Robeyns?

De volhardende houding van N-VA Wellen, het gerommel in de Wellense coalitie (Vooruit-ROB en CD&V) en de interne meningsverschillen binnen Vooruit-ROB nopen burgemeester Robeyns tot een volgende strategische zet in het fusieverhaal: een referendum. Daarmee komt de almachtig gewaande burgermoeder tegemoet aan de vraag van N-VA Wellen van één jaar geleden om een fusie ernstig te onderzoeken.

Het hoge woord is eruit. Burgemeester Robeyns (Vooruit-ROB) zet het licht op groen voor een gemeentelijk referendum betreffende een fusie van Wellen met andere gemeenten. Opvallend: ze beslist dit zonder coalitiepartner CD&V. Het referendum is een voorstel van Vooruit-ROB, dat daarmee een voorstel van N-VA kopieert, en dit zonder overleg met coalitiepartner CD&V Wellen. Die laatste voerde – ook achter de schermen- de druk de voorbije weken op.

Donkere schaduw

Twintig dagen geleden slaagde burgemeester Els Robeyns er nog in de grote media te doen geloven dat het om een stukje grond ging. Tien dagen geleden wilde ze op de gemeenteraad nog niet weten van een referendum (een voorstel van N-VA Wellen) en beloofde voor Nieuwjaar met een voorstel te komen. CD&V Wellen pikte dat antwoord niet en voerde de druk serieus op. Blijkbaar gaat Robeyns nu overstag.

De burgemeester die eigenlijk tegen een fusie is, zag de laatste tijd zelfs de druk toenemen tot binnen haar eigen partij. Opvallend is dat Robeyns over een Wellense fusie in de media nooit wenste te reageren, zelfs boos werd als er over geschreven werd. Tot vandaag. Ze verklaart: ““Het fusiedossier hangt al maanden als een donkere schaduw boven ons bestuur en legt de volledige gemeentelijke werking lam. Dit moet dringend stoppen. We willen opnieuw ­vooruit met de dossiers die we in onze meerjarenplanning vastgelegd hebben.”

Toenemende druk

Enkele maanden geleden had men in Borgloon informatie uit eerste bron dat Robeyns sowieso geen fusie wilde. “Haar eigen gecumuleerde postjes veilig stellen is haar eerste bekommernis”, klonk het daar. Borgloon talmde niet langer en koos voor de open weg naar Tongeren. Eerste schepen Cabergs, ook socialist, ergerde zich al langer aan de houding van Robeyns en gaf op de gemeenteraad van tien dagen geleden de voorzet. Van de Eerste Schepen is geweten dat hij veel van Wellen houdt en voor zijn dorp een goede toekomst wil op langere termijn. Hij gaf op de gemeenteraad toe dat zijn dorp aan slagkracht aan het verliezen is. CD&V Wellen had er eveneens genoeg van. En de kleine oppositiepartij N-VA met slechts één zetel in de gemeenteraad, pleitte voor een referendum. Die partij ziet haar inhoudelijk sterke, consequente en volhardende houding in heel het fusieverhaal nu beloond.

Fusie na 2024

Voor de burgemeester is het referendum een laatste strohalm om haar functies als Vlaams parlementslid én als burgemeester te kunnen behouden. Of minstens één van de twee.

Tussen nu en 2024 – het jaar van de verkiezingen – stroomt er nog veel water door de Herk. Als Robeyns de bittere pil van de fusie slikt kan ze alsnog een tweede adem vinden met haar coalitiepartner en binnen drie jaar afklokken met een positieve balans. Een derde ambtstermijn als burgemeester is dus niet onmogelijk….dankzij een fusie die dan erna zou kunnen gebeuren.