Media & Cultuur

Adieu, Bob

Bob Van Staeyen, lid van de Antwerpse dialectgroep De Strangers, is afgelopen zaterdag overleden op 84-jarige leeftijd.

Robert – Bob – Van Staeyen, de Stranger met het kale hoofd en de karakteristieke snor, belandde in 1964 bij De Strangers als vervanger van Gust Torfs. De Strangers werden in de jaren ’60 bekend met covers van bekende internationale hits, die ze herschreven met een tekst in het Antwerpse dialect. Dat leverde vooral grappige, soms melancholische en soms scherpe liedjes op. En die liedjes werden op hun beurt stevige hits, tot ver buiten Antwerpen. Zijn stem klonk mooi op de voorgrond onder andere in ‘Antwaarpe gij ze gij veur mij’. Van Staeyen was een van de gitaristen van de band en hield zich later ook bezig met de financiële zaken.

Na het lager onderwijs volgde Van Staeyen handelsonderwijs. Hier leerde hij een schilder kennen die wat gitaar kon spelen en waarmee hij en enkele andere kennissen ‘Nul Komma Drie’ oprichtte. Van Staeyen verzorgde hierbij de zang en leerde later ook gitaar spelen. Hij richtte hierna zijn eigen groep op, The Comedians, maar kreeg algauw werk in het orkest van Jef Derwey, een grossier in orkesten.

Van Staeyen was bediende van beroep. Hij huwde in 1959 en werd in 1962 vader van een dochter, Christina.

Sinds 1964 was hij lid van De Strangers, waar hij Gust Torfs verving. Binnen de groep was hij te herkennen aan zijn kale hoofd en snor. Van Staeyen hield zich behalve de muzikale aspecten ook bezig met de financiële kant van de groep. In 1991 werd hij door de Snorrenclub Antwerpen tot “Snor van het Jaar” verkozen.

Bob Van Staeyen was ook af en toe als acteur te zien op televisie. Behalve in de reeks De Strangorianen, had hij ook een belangrijke rol in de komische serie Benidorm waar hij Theo speelde. Bob was het vierde Strangers-lid dat overleed.

Bekend radiopresentator Michel Follet reageert: “De afleveringen van ‘Aan het juiste adres’ met De Strangers lagen klaar om één van de volgende weken opnieuw uitgezonden te worden bij Eclips TV. En nu verneem ik het overlijden van de ‘stille’ Stranger, Bob Van Staeyen. Lieve man, bescheiden tot en met. Na Gust Torfs, Pol Bollansée (en ook wel Al Van Dam), de zoveelste ‘stranger in paradise’ vanaf nu. Adieu, Bob.”

Bob op de verjaardag van Jo Leemans