Media & Cultuur

Aya scoort met ‘Ailleurs’

De Franse zangeres Aya Nakamura scoorde met haar songs “Djadja” en “Pookie” megahits en verzamelde op korte tijd miljoenen streams. Met de nieuwe single ‘Ailleurs’ verrast ze en brengt ze nu al wat zomer in de huiskamer.

Rihanna, Madonna en Beyoncé swingen ondertussen maar al te graag hun heupen op de tropische trapbeats van Nakamura en artiesten als Stormzy, Maluma en Davido staan in de rij om met de hiphopdiva samen te werken.

In november bracht Nakamura nog de opvolger van haar debuutalbum Nakamura uit, maar op de eerste dag van het nieuwe jaar trakteerde ze ons al meteen op een nieuw nummer.

Nieuwe single “Ailleurs”

Ailleurs is een iets schattiger nummer in vergelijking met haar andere liedjes, en lijkt de focus te willen leggen op een zomers sfeertje. De trapbeats klinken iets warmer en zachter, waardoor ze ook snel blijven hangen en we ons dus kunnen verwachten aan een nieuw megasucces voor de Franse superster. Alles wat Aya Nakamura aanraakt, blijkt – ook in 2021 – goud te worden.

Wie is Aya?

Aya Nakamura, geboren als Aya Coco Danioko (Bamako, 10 mei 1995), is een Franse zangeres van Malinese afkomst. Nakamura is afkomstig uit een familie van traditionele verhalenvertellers (zogenoemde griots: zangers en dichters uit de orale traditie). Nadat zij, als oudste van vijf kinderen, met haar familie naar Frankrijk geëmigreerd was, woonde zij in Aulnay-sous-Bois. In Frankrijk heeft zij een modeopleiding gevolgd.

Toen zij later in de muziek ging, nam zij de artiestennaam Nakamura aan, naar de naam van het karakter Hiro Nakamura uit de NBC-televisieserie Heroes. Nakamura bracht haar muziek, waaronder de nummers Karma en J’ai mal, online uit, wat haar veel volgers opleverde. Dembo Camara, een oude vriend van haar, werd haar producer en manager. Haar nummer Brisé, geschreven door Christopher Ghenda, werd op YouTube 13 miljoen keer bekeken en haar duet Love d’un voyou met rapper Fababy werd een top 10-hit in Frankrijk.

Nakamura bracht in 2017 haar debuutalbum Journal intime uit, waarop een aantal gastartiesten zijn te horen. Haar bekendheid in Frankrijk groeide hiermee snel. Ze gaf tevens een drukbezocht concert in het Modibo-Keita-stadion in haar geboortestad Bamako, waar ze in het voorprogramma stond van de Nigeriaanse ster Davido.

In 2018 bracht Nakamura het nummer Djadja uit, waarmee ze internationaal doorbrak. Het behaalde in diverse landen de hitlijsten en werd niet alleen een nummer 1-hit in Frankrijk, maar ook in Nederland. In Vlaanderen werd het nummer bekroond met viermaal platina. De bijhorende videoclip werd bovendien ruim 690 miljoen keer bekeken via YouTube.[2] In november 2018 verscheen het album Nakamura, dat met name in Frankrijk, Nederland en België een groot succes werd. De single Copines leverde haar een tweede Franse nummer 1-hit op.

In 2020 scoorde Nakamura opnieuw een grote hit met Jolie nana, dat werd uitgebracht als voorloper op haar derde album Aya.