Media & Cultuur

Beatles-kenner Sam Coomans bespreekt ‘Hey Jude’

Beste lezer

Elke week zal ik een pareltje aanbieden uit de rijke Beatles-discografie. Je kan het ook beluisteren op radio VRW Haspengouw. De 4 Beatles, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr, hebben platen gemaakt vanaf 1962 tot 1970 en in die 12 jaar is hun muziek enorm geëvolueerd. We kiezen om te starten met een grote hit.

Het is juli 1968. Op Kennedy Airport landt voor het eerst een Russisch vliegtuig van Aeroflot, het begin van de commerciële luchtvaart tussen de Verenigde Staten en Rusland. Wielrenner Jan Janssens wint als eerste Nederlander ooit de ronde van Frankrijk en paus Paulus VI brengt een encycliek over het menselijk leven en de geboorteregeling uit.

In diezelfde periode rijdt Paul McCartney met zijn Aston Martin voor een lange rit naar John Lennon om zijn 5-jarige zoon Julian te bezoeken nadat het huwelijk tussen John Lennon en Cynthia ten einde was gelopen. In de wagen begint Paul een liedje te verzinnen en hij zingt: “Hey Jules, don’t make it bad…”, bedoeld voor Julian Lennon. Later verandert Paul het nummer naar Jude geïnspireerd door Jud uit de musical Oklahoma. In Duitsland interpreteert men het nummer als zijnde ‘JUDE’ of Jood wat tijdelijk voor wat ophef zorgt. John Lennon denkt dat het nummer dat Paul McCartney schreef over hem en Yoko Ono gaat omwille van de tekst: “You Have Found Her, Now Go And Get Her”. Maar voor Paul zelf gaat de song over hoop en optimisme na een scheiding.

Het nummer staat in 12 landen op nummer 1 en gaat meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. Als het nummer op 30 augustus 1968 wordt uitgebracht, is het het langste popnummer dat ooit wordt opgenomen.

Sam Coomans – elke zaterdag om 10.45 u op radio VRW (104.9 FM & 106.3 FM)