Media & Cultuur

Beyoncé grote winnaar Grammy Awards maar The Weeknd blijft weg wegens “corrupte boel”

De uitreiking van de Amerikaanse Grammy Awards zag er dit jaar vanwege de coronacrisis anders uit dan gebruikelijk. Alleen de artiesten die kwamen optreden en genomineerden waren zondag welkom bij de show. De uitreiking van de muziekprijzen werd gedomineerd door vrouwen. The Weeknd bleef weg omdat hij de Awards een corrupte boel vindt.

Taylor Swift was genomineerd voor zes Grammy Awards. Met Folklore won ze de prijs voor het beste album van het jaar. Daarmee is ze de eerste vrouw die deze prijs drie keer heeft gewonnen.

Beyoncé werd dit jaar als de grootste kanshebber gezien. De zangeres sleepte maar liefst negen nominaties in de wacht. Ze won individueel twee prijzen (beste r&b-optreden en beste videoclip) en samen met Megan Thee Stallion nog twee prijzen. Daarmee is de zangeres de meest bekroonde vrouwelijke Grammy-winnaar ooit geworden.

Samen met haar negenjarige dochter Blue Ivy, SAINt JHN en Wizkid won Beyoncé de Grammy voor de beste videoclip voor het nummer Brown Skin Girl. De toekenning van de prijs was al bekendgemaakt voordat zondagavond de officiële ceremonie van de 63e Grammy Awards begon.

Harry Styles opende de show met Watermelon Sugar en won zijn eerste Grammy voor dat nummer in de categorie beste solo-optreden in het genre pop.

The Weeknd boycot de Grammy’s

The Weeknd, die in het verleden drie Grammy Awards heeft gewonnen, wil nooit meer meedingen naar deze muziekprijzen. De 31-jarige zanger is dit jaar niet genomineerd, terwijl zijn album After Hours meerdere hits opleverde en lovend werd ontvangen door recensenten.

Volgens The Weeknd is de organisatie achter de muziekprijzen corrupt en moet het nominatieproces transparanter worden, zo zei hij vorig jaar al. In dat proces spelen anonieme comités een grote rol.

De uitreiking van de Grammy Awards werd vanuit Los Angeles uitgezonden. Talkshowhost Trevor Noah nam de presentatie voor zijn rekening. Een groot deel van de prijzen werd uitgereikt door het personeel van evenementenlocaties.