Media & Cultuur

Ed Sheeran gaat op Europese tournee en komt naar België

Ed Sheeran (30) is weer hits aan het scoren tegen een hoog tempo. Met ‘Bad Habits’ ging het al erg goed – een ware tophit – en nu komt ‘Shivers’ eraan. Ook het album ‘Equals’, dat eind oktober uitkomt, bevat massaal veel hitpotentieel. Sheeran gaat in de zomer van 2022 op tournee en zal ook ons land vereren. De wereldster breekt een lans voor het nieuwe ticketsysteem waarbij er niets meer kan worden doorverkocht. Gedaan met die woekerprijzen dus.

Hij heeft drie nummer 1-albums, 34 miljoen volgers op een Instagram-account en een domein ter grootte van Wellen-dorp. Volgende zomer vertrekt hij op een tour door Europa die voor volle zalen zal zorgen, onder andere in het Koning Boudewijnstadion. Sheeran reageert vanuit ‘Sheeranville’ in Suffolk: “Het blijft altijd zenuwslopend voor mij. Ik weet dat mijn muziek in het verleden goed gescoord heeft, maar ik ben redelijk kritisch voor mezelf. Bovendien voel ik me altijd weer een nieuwkomer in het vak, want mijn nieuwe albums klinken heel anders dan de oude. Ik ga er dus nooit zomaar van uit dat alles wat ik uitbreng een hit wordt. En als er twee negatieve reviews staan tussen honderd goede, mag je er zeker van zijn dat ik ze heb gezien. Ik was er bijvoorbeeld van overtuigd dat iedereen een hekel had aan ‘Shape Of You’, terwijl het al weken wereldwijd op nummer één stond. Dat is niet zo gezond, ik weet het. Maar ik ben er al iets beter in geworden dan vroeger.”

Equals

Zijn nieuwe album heet ‘Equals’ en ligt vanaf 29 oktober in de rekken. “Het is de viering van het leven in al zijn vormen”, vertelt Ed over de nieuwe plaat. “Vandaar dat ik voor de afbeelding van een vlinder heb gekozen op de cover. Langs de ene kant is mijn dochtertje geboren en heb ik zo nieuw leven op de wereld gezet.” Ed en zijn echtgenote Cherry Seaborn werden vorig jaar ouders van een eerste dochtertje, Lyra. “Langs de andere kant is één van mijn beste vrienden overleden, en heb ik dus afscheid moeten nemen van een leven. Ik vond het dus heel toepasselijk.”

Vaderschap

Ten huize Sheeran draait het gezinnetje met drie erg goed. “Het vaderschap bevalt me prima. Tijdens de lockdown heb ik voor de verandering ook veel tijd gehad om door te brengen met mijn gezin want normaal ben ik nooit thuis. Ik heb Lyra vanmorgen nog pap gegeven en hebben we naar liedjes geluisterd in onze boomhut. Dat was vroeger ondenkbaar.”

Wat niet wegneemt dat hij staat te popelen om weer aan het werk te gaan. “Ik kijk er zo naar uit om weer te gaan touren. Ook omdat ik mij zo doelloos voel als ik niet op een podium sta. Shows geven is alles wat ik kan, alles wat ik ooit heb gedaan. Ik ga ook zoveel materiaal hebben om te spelen! Om te beginnen is er ‘Equals’, maar ik ga nog meer nummers uitbrengen voor ik op tour vertrek. Volgend jaar breng ik nóg een nieuw album uit, beloofd.”

The Beatles overtreffen

Sheeran barst van ambitie. “Ik zag onlangs dat ik niet ver van de Beatles af zit in de rangschikking van ‘meeste nummer 1-hits’. Dat is een heel rare zin om te zeggen, maar ik vind het wel ongelofelijk cool. Dus ja… Wie weet? Ooit komt natuurlijk de dag dat het genoeg is geweest, dat ik ermee stop om me te settelen met mijn gezin. Ik heb het even overwogen toen Lyra geboren werd, ik geef het toe. But today is not that day.”

Correcte ticketverkoop

De singer-songwriter wil komaf maken met de illegale doorverkoop van concerttickets aan woekerprijzen. Voor zijn nieuwe tournee zal je daarom enkel een digitaal ticket kunnen kopen dat gelinkt is aan je gsm-nummer. Met een papieren ticket kom je er dus niet meer in, en een ticket cadeau geven kan ook niet meer. Je zal ook samen moeten binnengaan met de mensen voor wie je een kaartje kocht.

De ticketverkoop voor de Europese tour van Ed Sheeran start op 25 september, op 22 juli 2022 staat hij in het Koning Boudewijnstadion. Het album ‘Equals’ ligt in de rekken vanaf 29 oktober.