Media & Cultuur

Eerbetoon aan Genkenaar Freddy Birset om 10 uur op radio VRW

Muzikant Freddy Birset is dinsdagvoormiddag overleden op 73-jarige leeftijd. De Genkenaar begon zijn carrière in het orkest van Rocco Granata en werd in de jaren 90 beroepsmuzikant. Hij krijgt vandaag een eerbetoon om 10 uur in het programma ‘Zondagmorgen zonder zorgen’ op radio VRW.

Birset creëerde een tiental albums. De zanger/muzikant is ook de grootvader van Ibe Wuyts, de winnaar van “The Voice van Vlaanderen”. Maar bovenal zal Birset de muziekgeschiedenis ingaan met zijn talent om interpretaties van Franse chansons, waar hij een grote liefde voor had. Freddy Birset trok ermee rond in binnen- en buitenland. Zijn grote voorbeelden waren onder meer Leo Ferré en George Brassens, maar ook Jacques Brel.

Aimabel man

Birset heeft zelf ook heel wat songs bij mekaar geschreven in de periode dat de manager van Helmut Lotti, Piet Roelen, hem onder de vleugels nam. In de zomer van 2004 trad Lotti op in Zweden, Nederland, Oostenrijk, Finland en Canada, met geregeld Birset en z’n vertolking van Franse klassiekers in het voorprogramma.

Freddy Birset was in de jaren 90 ook een van de oprichters van het muziekfestival “Swingin’ Genk”, dat later Genk on Stage werd. Hij was ook gekend in ’t Hikske, een muziekcafé in het centrum van Genk waar elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond het kruim van de Genkse muzikanten kwam optreden. En Freddy ontving de mensen en speelde mee. Zeker op donderdag wanneer het vrij podium was. De reacties uit de muziekwereld: een aimabel man, een goeie muzikant, goeie zanger, en ook als fijne tooghanger.

Zondagmorgen zonder zorgen – Samenstelling en mixing muziek: Marc Wijnants – Radio VRW – 10 uur