Media & Cultuur

Eerste solotentoonstelling van Brecht Evens in Hasselt

Hasselt heeft de komende maanden een aanbod voor liefhebbers van verhalende grafische vormgeving en verhalen. De werken van Brecht Evens komen van 12 juni tot 16 oktober naar de dubbelexpo in Het Stadsmus en Villa Verbeelding.

Na verschillende internationale solotentoonstellingen is het tijd voor eentje in zijn geboortestad. Brecht Evens (31) staat bekend om zijn onconventionele waterverftechniek zonder omlijning en om zijn opvallend kleurenpalet. Hij speelt met geometrie en contrasten. Hij won al belangrijke stripprijzen zoals de Willy Vandersteenprijs en de ‘speciale prijs van de jury’ op het Angoulême International Comics Festival, de belangrijkste stripwedstrijd ter wereld. Volgens de Engelse krant The Guardian is hij zelfs de beste Belgische stripambassadeur sinds Hergé. Zijn boeken zijn vertaald in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Noors, Italiaans, Russisch, Koreaans en Pools.

Origineel en nieuw werk


Brecht Evens’ werken en boeken ademen een sfeer uit waarin het nachtleven, feesten en dansen nooit ver weg zijn. Iets waarin we met zijn allen hard naar snakken na dit jaar van corona-maatregelen. Daarom dompelen we de bezoeker onder in een esthetische roes van verhalen, dialogen, onverwachte plotwendingen, geometrische doolhoven, prikkelende verbeelding, zinderende kleuren en zelfs onderwaterwerelden. Achter de schijnbaar speelse composities en verhalen schuilen diepere thema’s, zoals hoe je je in een massa toch eenzaam en kwetsbaar kan voelen. Een bezoek aan de expo is een unieke kans om de originelen van Evens’ bestaand werk, maar ook nieuw vrij werk, te ontdekken voor ze terugkeren naar de collecties van privé-verzamelaars. “De illustraties van Brecht Evens nemen je mee naar een wereld met uitbundige scènes in een weelderig kleurenpalet. In het echt zijn de prenten nog indrukwekkender. Villa Verbeelding toont ook hoe ze tot stand komen”, zegt Marijke Rekkers van Villa Verbeelding.

We kunnen eender waarheen’

Brecht Evens koos de titel ‘We kunnen eender waarheen’ zelf. Hij legt uit: “Dit is de essentie van mijn ambitie die ik heb wanneer ik een stripboek maak: er een soort (visuele) rijkdom in stoppen. De trage lezer wordt beloond met zijstraatjes, details, snippers en suggesties van andere verhalen en personages… Op een grotere schaal en op een discretere, subtielere en vrijere manier dan in films en zelfs romans. De lezer het gevoel geven dat hij een miniwereld in z’n handen houdt.”

Brecht Evens