Media & Cultuur

Geike Arnaert keert terug naar oude stal

Na 12 jaar is het opnieuw koekenbak tussen Hooverphonic en frontzangeres Geike Arnaert (41). De solocarrière van Geike kwam de laatste jaren nooit echt full speed en Carlier zag een terugkeer helemaal zitten. Luka Cruysberghs (19) (foto) moet noodgedwongen opstappen.

Alex en Raymond krijgen dus weer het gezelschap van Geike Arnaert (41) . Zij was de zangeres met de langste staat van dienst en in de periode van de grootste successen van de band. ‘Het toptrio’ worden ze in muziekland genoemd.

Nadat Geike Arnaert van 1997 tot 2008 al vocale capriolen uithaalde bij Hooverphonic, keert de blonde nachtegaal eind dit jaar terug naar de groep waar het voor haar allemaal begon. “Ik denk dat we hiermee voor dé verrassing van 2020 hebben gezorgd”, lacht bezieler en bassist Alex Callier (47). “Sinds het nieuws bekend raakte, staat onze telefoon roodgloeiend.” De bal ging aan het rollen door Geike haar deelname aan het volgende seizoen van ‘Liefde voor muziek’. “Op een dag belde ze me met de vraag of ze daarin ook enkele nummers van Hooverphonic mocht zingen”, aldus Alex. “Daar had ik geen enkel probleem mee.”

“Al snel waren we honderduit aan het babbelen”, vult Geike aan. “En na een tijdje kwam het gesprekop ‘The Magnificent Three’. Alex en Raymond Geerts, de gitarist, wilden iets speciaals doen om te vieren dat de plaat twintig jaar geleden was uitgekomen. Alex vertelde me dat er niet alleen plannen waren voor een nieuw album, maar dat ze de hit ‘Mad About You’ ook opnieuw wilden uitbrengen. Dat leek me een tof idee, waarop Alex op een bepaald moment al lachend zei: ‘Anders moet gij opnieuw zingen’. Aanvankelijk leek dat nog een grapje, maar de weken na ons gesprek werd dat plan alleen maar concreter. En uiteindelijk ben ik dan teruggekeerd als zangeres. Al moet ik wel toegeven dat ik erg zenuwachtig was om weer de studio in te stappen als stem van Hooverphonic. Maar dat bleek nergens voor nodig. Echt waar: het voelde als thuiskomen.”

Twaalf jaar geleden verliet Geike de band om haar eigen weg te gaan. “Toen werd hier en daar geopperd dat we met getrokken messen uit elkaar zijn gegaan, maar dat was zeker niet het geval”, benadrukt Callier. “Wij vonden het erg jammer dat Geike de band verliet, maar haar solowerk bleek niet te combineren met Hooverphonic. Nu liggen de kaarten anders. Ik kijk er dan ook naar uit om binnenkort met Raymond en Geike op een podium te staan.”

Iconisch stemgeluid

Met Geike keert Hooverphonic terug naar hun meest iconische stemgeluid. Voor Arnaert waren er van 1995 tot 1997 Esther Lybeert, Liesje Sadonius en Kyoko Baertsoen, maar zij zongen allen bij de groep vóór die doorbrak. Na Kyoko volgde de periode met Geike, waarbij de band volop in de hitlijsten belandde. Toen Arnaert in 2008 besliste om met Hooverphonic te stoppen, werd ze vervangen door Noémie Wolfs. Wolfs verliet in 2015 de groep wegens meningsverschillen. Na een windstille periode met gastvocalisten, werd Luka in 2018 de nieuwe vaste zangeres.

Exit Cruysberghs

Voor Luka Cruysberghs is de comeback van Geike dus minder goed nieuws, de 19-jarige wordt bedankt voor bewezen diensten. Zij fungeerde de voorbije drie jaar als zangeres, maar kreeg nu te horen dat het voor haar ophoudt. Cruysberghs wil er liever niet veel over kwijt: “Ik ben erg dankbaar voor alle kansen, de vele tournees en de geweldige ervaringen. Ik wens Hooverphonic en Geike het allerbeste”, reageerde ze kort via Instagram.

Afscheid nemen van Luka was volgens Callier geen evidente beslissing. “”Jammer voor haar, maar we konden niet anders”, zegt Carlier daarover. We hebben hier veel over gepraat, want dit is uiteraard niet fijn voor haar. Maar al snel beseften we dat een hernieuwde samenwerking met Geike een once in a lifetime opportunity was. Er zijn zoveel fans die ons door de jaren heen gezegd hebben dat ze droomden van de terugkeer van Geike. We konden dat gewoon niet naast ons neerleggen. Verdergaan met twee zangeressen vonden we trouwens geen optie: wij zijn ABBA niet hé.”

Callier wil wel benadrukken dat een en ander niets te maken heeft met de zangkwaliteiten van Luka. “Ze is een uitstekende zangeres. En ook al zingt ze niet meer bij Hooverphonic, we willen haar wel blijven steunen. Ze krijgt nu van Universal de kans om een solosingle op te nemen. Als Luka mijn hulp wil, zal ik haar met plezier begeleiden.”