Media & Cultuur

Haspengouwse Ineke Tiolants wordt Emmy d’Arc

Emmy d’Arc, zo heet de Limburgse artieste en ‘MNM Rising Star 2018′ Ine Tiolants vanaf nu wanneer ze zich in de muziekscene begeeft. Daarmee brengt ze niet alleen een ode aan de gelijknamige Jeanne d’Arc, maar zet Ine vooral een nieuw imago neer met een nieuwe artiestennaam en een EP.

26 november 2018. Het was die dag dat Ine Tiolants uit Alken werd uitverkozen tot ‘MNM Rising Star’, hét begin van haar spannende muziekcarrière. Met haar eerste single ‘The Odds’ zette ze datzelfde jaar nog de toon van ‘the girl next door’, maar wél eentje met uitzonderlijk muzikaal talent. Iets wat platenlabel Universal Music niet ontging, en dus in 2019 de Limburgse artieste met een platencontract kon strikken. Nieuwe nummers waren in de maak met Piet Goddaer – beter bekend als Ozark Henry – en de agenda van de festivalzomer van 2020 kon er niet beter uitzien.

Plots corona

Tot corona, waardoor er niets meer van die festivalzomer overbleef. “Een domper, dat zeker”, vertelt Ine. “Ik keek er enorm naar uit om op de festivalpodia te staan. Maar als ik daar nu op terugkijk, besef ik ook dat ik toen nog maar één single had uitgebracht. Op dat moment speelde ik vooral covers en dat was leuk, maar zelf mijn nummers schrijven? Dat deed ik niet. Ik had er denk ik gewoon de tijd nog niet voor genomen. Wél heb ik altijd gedacht dat ik op een dag zelf mijn nummers wilde maken, aangezien er genoeg is om over te schrijven. In de plaats daarvan schreef ik eerst met andere artiesten, zoals Ozark Henry. Dat zijn geweldige ervaringen, maar ik besefte ook dat ik het met twee of meer moeilijk vond om mijn eigen verhaal te vertellen.”

“Met ‘Tell The World’ wil ik vooral tonen dat we ons niet altijd verplicht moeten voelen om uit te leggen hoe we ons pad bewandelen en op welk tempo. Als je bezig bent met wat je gelukkig maakt, dan is dat genoeg.”

Dagelijkse worstelingen

“Maar toen de coronacrisis in maart 2020 haar intrede deed, was er opeens tijd genoeg om alleen te schrijven. En ja, ik merkte dat het me eigenlijk goed afging, zo alleen.” Zo heeft Ine intussen heel wat nummers klaar in de vorm van haar debuut-ep, en vuurt ze vandaag het eerste nummer ‘Tell The World’ af. Weliswaar nog eentje uit de ‘oudere’ doos, in samenwerking met Jente Pironet van Portland. “Daarin vertel ik over hoe je je niet altijd verplicht moet voelen om aan anderen uit te leggen hoe jij je pad bewandelt en op welk tempo je dat doet. Als je bezig bent met wat je gelukkig maakt, dan is dat genoeg. Maar ook in mijn andere nummers praat ik over dagelijkse worstelingen. Zoals in ‘I’m Alright’, een ander nummer op mijn ep. Want wat zeggen mensen als je vluchtig ‘hoe is ‘t?’ aan hen vraagt? Meestal gewoon ‘goed’, terwijl ze zich vaak achter dat woord verstoppen. Het zijn die kleine en grote struggles in het leven die ik nu in mijn zelfgeschreven nummers kwijt kan.”

Niet dat samenwerkingen zoals tussen haar en Ozark Henry intussen in de prullenbak vallen. “Die nummers zijn gewoon even opgeborgen. Al is het wel een feit dat ik me nu eerst wat meer op mijn eigen werk wil focussen. Daarom hebben mijn platenlabel en ik ervoor gekozen om eerst met mijn debuut-EP te komen.”

Nieuw imago

En wellicht een beetje anders dan haar fans zouden verwachten. Zo zullen zij niet meer ‘Ine Tiolants’ bij de nummers zien, maar ‘Emmy d’Arc’. “Een naam waar ik heel lang op heb moeten zoeken. (lacht) Je kan kiezen tussen iets moois of iets betekenisvols, dacht ik. En dus heb ik voor beide gekozen. Zo vind ik Emmy gewoon een hele mooie naam, en komt d’Arc van Jeanne d’Arc (het Frans en heilig boerenmeisje dat een belangrijke rol speelde in de middeleeuwse strijd tussen Frankrijk en Engeland, maar vroeg haar dood kende op de brandstapel, red.). Zij wou iets goeds doen voor het volk en probeerde overal het goede in te zien. De moed en het doorzettingsvermogen dat ze toonde, hoe ze vocht voor iets waar ze zelf sterk in geloofde: dat is iets wat ik bewonder.”

Emmy d’Arc

Een nieuwe naam dat smeekt voor een podium. “Maar ik besef al te goed dat we daar nog even op moeten wachten. Niemand weet wanneer grote evenementen opnieuw kunnen plaatsvinden, maar wél dat het nu nog even niet de juiste timing is. Maar natuurlijk hoop ik – net zoals alle artiesten – dat die juiste timing er wel snel komt. Ik wil opnieuw op het podium kunnen staan en live optreden. Het maakt mij niet uit hoe groot of hoe klein het publiek is, of het in een café of op een festival is. Zolang ik daar gewoon weer kan staan. Daar heb ik ongelofelijk veel zin in, nu de coronacrisis mij de tijd heeft gegeven om te ontdekken dat ik zélf graag nummers schrijf.”