Media & Cultuur

Hebben in plaats van streamen – muziek kopen in het internet tijdperk

Muziek kopen? Heeft dat überhaupt nog zin nu we hapklare diensten als Spotify en Youtube op onze telefoon en dus binnen handbereik hebben? Wij zeggen van wel. Ook al lijkt het er vaak op dat je met internet een bron aan gratis muziek ter beschikking hebt. Ook ten opzichte van muziekstreams – “gehuurde muziek” eigenlijk – heeft muziek die je koopt en daardoor je eigendom wordt veel voordelen.

Streamen is snel en reuzegemakkelijk, maar voor veel muziekliefhebbers kan er toch niet veel op tegen het gevoel een cd of plaat vast te houden, een booklet door te bladeren of de b-side van een plaat te draaien. Vandaag gaan we dieper in op traditionele en nieuwe manieren om muziek te kopen. We kijken daarbij vooral naar onze noorderburen, die op dat vlak heel wat te bieden hebben. We spreken dezelfde taal, wat alles een pak gemakkelijker maakt.

Muziek (legaal) downloaden

In het tijdperk van Spotify & co lijken audiobestanden die je op een harde schijf hebt opgeslagen ontzettend ouderwets. Toch heeft dit wel degelijk een voordeel: de songs zijn los van streamingdiensten beschikbaar, de songs zijn van jou en je hebt meer invloed op het audioformaat van de muziek. En, wat echt handig is: je kunt ze super easy op verschillende apparaten opslaan en afspelen.

Waar kun je legaal muziek downloaden?

  • ✔ De Nederlandse gids thecontentmap.nl geeft je een overzicht van veel sites waar je legaal muziek kunt downloaden. Mooi extraatje: behalve muziek vind je hier veel sites voor boeken, films en games – om te downloaden, maar ook om te streamen.
  • Veel sites bieden de mogelijkheid om te streamen en te downloaden. Twee voorbeelden:
  • ✔ Napster: vroeger het synoniem voor muziekpiraterij en een grote plaag voor de muziekindustrie. Nog steeds kun je hier songs, albums en compilaties downloaden, maar nu hartstikke legaal. Napster biedt bovendien een streaming flatrate.
  • ✔ Qobuz: de dienst voor downloads met een hoge geluidskwaliteit. Hier kun je lossless audiobestanden in cd-kwaliteit (24 Bit en 44,1 kHz) downloaden.