Media & Cultuur

In de cel vanwege TikTok

Twee Egyptische influencers worden opnieuw aangeklaagd vanwege hun TikToks. Mogelijk werd hun invloed het regime te veel.

Van een anticlimax gesproken. Vorige week sprak een Egyptische rechtbank twee jonge TikTok-influencers nog vrij van de twee jaar celstraf die ze vorig jaar gekregen hadden wegens het posten van zogenaamd onfatsoenlijke video’s. Maar de vreugde was van korte duur. Nog geen twee dagen later besloot een andere rechter de vrouwen aan te klagen wegens mensenhandel. Haneen Hossam (20 – foto) en Mawada Eladhm (22) hadden de gevangenis nog niet eens verlaten, nu blijven ze vastzitten tot de rechter uitspraak doet in deze nieuwe zaak.

Miljoenen volgers

De vrouwen zijn bekende influencers en hebben met hun filmpjes miljoenen volgers weten te vergaren. De coronacrisis zorgde ervoor dat ook veel Egyptenaren steeds meer tijd binnenshuis doorbrachten, en net als de rest van de wereld ontdekten ze dat TikTok een uitstekende app is om de tijd mee te doden. De filmpjes die Hossam en Eladhm maakten, zijn vrij onschuldig: je ziet de vrouwen dansen op Arabische popliedjes, een rondje rijden in hun auto of korte sketches opvoeren met vrienden en familie. Het is het soort content dat populair is onder TikTok-gebruikers over de hele wereld.

TikTok is ook een van de laatste plekken in het publieke domein waar de Egyptische staat weinig controle over heeft. Een manier om tóch controle uit te oefenen is door de TikTokkers monddood te maken. Hossam en Eladhm werden vorig jaar, samen met nog drie vrouwelijke influencers, opgepakt en veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens het schenden van de waarden van de Egyptische familie en het aanzetten tot zedeloosheid. Zulke vage aanklachten worden de laatste jaren vaker gebruikt, zoals in de zaak tegen actrice Rania Youssef, die in 2019 voor de rechter moest verschijnen vanwege de doorzichtige jurk die ze droeg ter gelegenheid van het Cairo Filmfestival.

Het is niet helemaal duidelijk waar de nieuwe aanklacht van mensenhandel waarvoor Hossam en Eladhm nu terecht moeten staan, op slaat. Mogelijk gaat het over filmpjes waarin ze hun volgers vertellen hoe ze geld kunnen verdienen met het posten van online content. Dit wordt door de rechter gezien als het rekruteren van jonge vrouwen voor onfatsoenlijke werkzaamheden.