Media & Cultuur

Theater De Roxy Sint-Truiden gaat nu ook voor het dialect

De voorbije maanden lanceerde Theater De Roxy uit St-Truiden verschillende online initiatieven. De laatste in de rij heet ‘GALERIE ROXY’, een online sketchprogramma in het Limburgs dialect. Dit tv-genre wordt blijkbaar gemist door het publiek in de gewone televisieprogrammering. De makers Gunter Reniers en Yves Caspar geven tekst en uitleg.

“De verplichtte theaterpauze van bijna 15 maanden zorgde inderdaad voor enkele verrassingen”, steekt Yves Caspar van wal. “We wilden ons publiek ‘warm houden’ voor onze voorstellingen. Daarom bedachten we enkele ideeën die we konden filmen en uitzenden via ons Youtube kanaal en onze facebookpagina.”

Voorzichtig begin

“Het begon voorzichtig in de zomer van 2020 met ‘Alle 5 op een rij”, vertelt Gunter Reniers.  “Een talkshow van 60 afleveringen waarin ik 10 bekende Haspengouwers interviewde over hun leven en werk aan de hand van de zintuigen.  We filmden in ons eigen theater, zonder publiek maar mèt boeiende gasten. Zo konden we Luc Appermont en Simon Mignolet strikken. Dat zette de show meteen op de kaart!”

20.000 kijkers

Theater de Roxy ging door op het élan. Daarna volgden 10 afleveringen van ‘Reizen Johan’, een satire op ‘Reizen Waes’.  “Johan is één van mijn favoriete Roxy-personages”, vertelt Yves. Ik speel Johan al sinds onze opening in 2011. Het personage komt regelmatig terug in enkele komedies.  In ‘Reizen Johan’ bezoek ik als Johan enkele Truienaars die een opvallende hobby of beroep hebben.” Het programma was onmiddellijk een plaatselijk kijkcijfersucces met meer dan 20.000 kijkers voor de allereerste aflevering.

Dialect

Het volgende project heet GALERIE ROXY: korte sketches in het Limburgs dialect. Nieuwe afleveringen van “Galerie Roxy” verschijnen nog op 21 en 28 mei, telkens vanaf 16u op de facebookpagina en op het Youtube kanaal van Theater De Roxy.

Voor de volledige programmatie van Theater De Roxy  en voor het kopen van tickets surft u naar www.deroxy.be.  Tickethouders van de voorstellingen ‘Bingo’ en ‘De Scheve Schaats’ worden persoonlijk op de hoogte gebracht van de nieuwe speeldata.