Limburg, Media & Cultuur

Met nieuw boek “De mop van Jos 2” en dagelijkse posts op Facebook wil Jos Roofthooft de coronagevolgen wat verzachten

Zaterdagmorgen was Jos Roofthooft te gast in het wekelijkse VRW-praatprogramma Haspengouw staat op. Hij stelde er zijn nieuwe moppenboek en kerstshow voor.

Wekelijks verschijnt de ‘mop van Jos’ in De Buurtkrant, op vrijdag bij Het Belang van Limburg. “Ik heb opnieuw een straffe bundeling gemaakt van de leukste exemplaren”, legt Jos uit. “De opbrengst van het eerste moppenboek ging naar het Huis Erica Thijs, waar mensen die vechten tegen kanker en hun familie steun vinden. We konden ruim 11.000 euro aan hen schenken. De opbrengst van dit tweede boek gaat naar Klavertje 3, een school voor bijzonder onderwijs in Bilzen waarvan ik ook peter ben. Ik heb veel bewondering voor wat ze daar doen. En ik ben blij dat ik met humor letterlijk een steentje kan bijdragen aan hun nieuwe gebouwen.”

Inspiratie

“Waar ik al die moppen vandaan blijf halen? Soms uit bizarre situaties waarin ik zelf terechtkom, of door de verhalen die mensen mij vertellen. Die dik ik wat aan, of ik vertel het wat sappiger. Soms valt het mij spontaan te binnen. Makkelijk is het zeker niet. Ik oefen mijn moppen en grappige verhaaltjes eerst op een drietal personen. Als zij er mee lachen, weet ik dat het goed zit.”

Kerstspecial

Jos heeft drie grote voorbeeld: Toon Hermans, de Nederlandse cabaretier Tom Manders – beter bekend als Dorus – en de legendarische verhalenverteller Armand Misotten uit Diepenbeek. Intussen werkt hij samen met Danny Vanroy, Dirk Swennen en Tom Geraers aan een kerstspecial die te volgen is op zijn website en op Facebook. “De titel luidt Kerst met Jos, ezel en os. Kerstspecials geven, mag ik als cabaretier vandaag niet. Alle optredens zijn al maanden afgelast. Gelukkig heb ik mij niet verveeld en nu probeer ik online te entertainen. Voor veel mensen is het misschien een moeilijke periode, nu we Kerstmis niet in ruim familieverband mogen vieren. Maar met onze liedjes proberen we toch de sfeer van gezelligheid en verbondenheid te brengen.”

Het moppenboek is voor 20 euro te verkrijgen via www.josroofthooft.be