Media & Cultuur

Nederlandse rockband Golden Earring gooit de handdoek in de ring

Oprichter, gitarist en zanger George Kooymans (foto) van de Golden Earring is ernstig ziek. Kooymans heeft de zenuw-spierziekte ALS en kan niet meer optreden. “Dit betekent het einde van de Haagse band”, bevestigt de manager van de groep.

De 72-jarige Kooymans was als tiener samen met bassist Rinus Gerritsen betrokken bij de oprichting van de band. In de jaren erna kwamen zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk de gelederen versterken.

George Kooymans reageert zelf ook: “Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it.”

ALS is een ongeneeslijke spierziekte. Bij ALS sterven de zenuwen af waardoor spieren steeds zwakker en stijver worden. Het wordt steeds moeilijker om te bewegen, eten, praten en ademhalen. Dat leidt uiteindelijk tot de dood, er is geen medicijn. Twee tot drie mensen per 100.000 krijgen de ziekte.

“We gaan niet door zonder George”

Barry Hay van de Earring zegt in een eerste reactie dat de verslagenheid groot is. “Dit is een doodsklap. We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen. Dat George dan de eerste is, had ik niet verwacht. Kooymans was altijd de taaiste van ons vier”, zo getuigt Hay. “Het is allemaal heel heftig.”

Doorgaan met een nieuw bandlid is voor de leden van de rockgroep geen optie. “We zijn een vriendengroep van vier mannen die onvervangbaar zijn”, vertelt de drummer Cesar Zuiderwijk. “Een nieuw bandlid? Dat zou niet passen. Laten we vooral blij zijn met die fantastische 50 jaar die wij hebben meegemaakt.”

Golden Earring is een van meest succesvolle Nederlandse rockbands aller tijden. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Dat de band in de jaren zeventig zelfs in Amerika voet aan de grond kreeg was een enorme prestatie die tot de verbeelding sprak.

Radar love

De hit Radar Love uit 1973 bleef decennia lang een van de meest gedraaide platen op de Amerikaanse radiostations. Radar Love en de elpee Moontan (1973) forceren de internationale doorbraak van de groep in Europa; in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten krijgt de band vaste voet aan de grond. Moontan wordt zelfs goud in Amerika. Intensief wordt er getoerd met bands als Kiss en Aerosmith in het voorprogramma, en er zijn gezamenlijke optredens met Santana, Led Zeppelin, The Who, Ted Nugent, ZZ Top, Lynyrd Skynyrd, Eric Clapton en zelfs Pink Floyd.

Dat de band er midden in de coronacrisis mee moet ophouden, valt de leden zwaar. “Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is”, aldus zanger Barry Hay.  “Ons laatste optreden blijkt in 2019 in Ahoy te zijn geweest. Dat was een mooie show met familie en vrienden erbij, maar we hadden het liever anders gezien.”