Media & Cultuur

Ophef over docu Britney Spears

De documentaire Framing Britney Spears heeft in de Verenigde Staten stof doen opwaaien. In de documentaire is er flinke kritiek op de manier waarop de zangeres op jonge leeftijd in de media werd behandeld. Als gevolg daarvan spreken fans en beroemdheden zich voor Spears uit.

Een protestbeweging is zelfs nieuw leven ingeblazen: #Freebritney, klinkt het op sociale media. Aanleiding voor die hashtag is dat Spears al sinds 2008 onder curatele staat van haar vader Jamie. De rechter besloot dat de popster niet meer voor zichzelf kon zorgen na een publieke mentale zenuwinzinking. Ze schoor in de periode onder andere haar hoofd kaal en werd constant achtervolgd door de roddelpers. Uiteindelijk werd ze opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Sindsdien gaat het beter met haar en heeft ze haar carrière weer opgepakt, maar haar vader is nog steeds haar bewindvoerder. Hij is aangewezen om voor haar te zorgen, omdat ze daar volgens een rechter zelf niet toe in staat is. James Spears kreeg zeggenschap over bijna alles wat van Britney is. Die regeling krijgt nu veel kritiek: hoe kan het dat een vrouw van bijna 40 jaar oud nog steeds onder dwangvoogdij van haar vader valt? Spears heeft dit de afgelopen jaren meerdere keren zonder succes aangevochten.

Slachtoffer van de mannenwereld

Framing Britney Spears, een productie van The New York Times, stelt dat Spears een slachtoffer is van een mannenwereld die misbruik van haar maakt. Ze kwam door de jaren heen steeds meer in het nauw door het beeld dat in de media van haar werd geschetst.

Ook beroemdheden reageerden op de documentaire. Zo twitterde actrice Sarah Jessica Parker #FreeBritney. Zangeres Miley Cyrus riep zondagavond tijdens een optreden op TikTok “we love Britney”. Zangeres Courtney Love bedankte The New York Times voor de documentaire en deelde een plaatje met de tekst “het spijt ons Britney”.