Media & Cultuur

Platengigant Universal Music koopt de muziekcatalogus van Bob Dylan

De volledige muziekcatalogus van singer-songwriter Bob Dylan, goed voor meer dan zestig jaar aan muzieknummers, is overgenomen door Universal Music Publishing Group. Het zou gaan om een bedrag dat ergens schittert tussen de 200 en 250 miljoen euro. Dylan zelf onthoudt zich van elke commentaar.

Financiële details werden niet meegedeeld, maar volgens vertrouwelingen van Dylan is de catalogus zeker 200 miljoen dollar waard, de New York Times spreekt van een waarde van 247 miljoen dollar. Dylan zelf geeft geen commentaar over de deal.

De muziekcatalogus omvat het hele oeuvre van Dylan tot nu toe. Het gaat om meer dan 600 nummers, waaronder enkele iconische hits zoals “Blowin’ In The Wind”, “The Times They Are a-Changin” en “Knockin’ On Heaven’s Door”. Universal noemt het “zowel een voorrecht als een verantwoordelijkheid”.

De 79-jarige Dylan verkocht wereldwijd meer dan 125 miljoen platen. In 2016 kreeg hij ook verrassend de Nobelprijs Literatuur, als eerste songschrijver ooit. Dylan verkocht aan Universal Music enkel de rechten op zijn nummers, niet de opnames zelf. Nummers die Dylan nog gaat schrijven, vallen niet onder de deal. Voor UM betekent de aankoop een belangrijke meerwaarde. Het bedrijf, dat eerder ook al een akkoord sloot met Taylor Swift, plant begin volgend jaar een beursgang.

Volgens Amerikaanse media zou het de grootste aankoop van muziekrechten ooit kunnen zijn.