Media & Cultuur

“Queen of Country” Dolly Parton 75 geworden

Dolly Parton blies op 19 januari 75 kaarsjes uit. Ze wordt graag geassocieerd met haar ‘balkon’, maar er zit veel meer in deze vrouw. Naast het zingen en componeren van liedjes staat ze bekend om haar gulle schenkingen, onder andere in de strijd tegen het coronavirus, en heeft ze een uitgesproken mening met veel inhoudelijke argumenten. Blond maar niet dom…

Gezin van veertien

Dolly Parton komt uit een arm gezin. Ze was het vierde kind en had elf broers en zussen. Haar vader was tabaksboer. Ze groeiden met veertien op in een klein, houten huis met amper twee slaapkamers. Er was geen water of elektriciteit. Winter en zomer moesten het gezin Parton zich wassen in het bergriviertje naast hun huis. Haar afkomst bepaalde mee hoe Dolly er vandaag uitziet. Haar looks zijn altijd een beetje overdreven met felle kleuren, veel make-up en hoge kapsels. Daarvoor liet ze zich inspireren door de prostituee in het dorp waar ze opgroeide. Alle inwoners keken die dame na en lachten haar uit, maar Dolly vond haar fascinerend en prachtig. Dolly Parton draagt ook altijd pruiken. Dat vindt ze gemakkelijk in haar drukke leven.

Borsten ter waarde van 600.000 dollar

Parton is niet vies van wat plastische chirurgie en praat daar ook openlijk over. Alleen haar borsten, daar deed ze even mysterieus over. Maar begin jaren 2000 gaf ze toch toe dat er een borstvergroting aan te pas gekomen was. Haar borsten zijn een beetje haar handelsmerk geworden. Ze zijn ook verzekerd voor 600.000 dollar! Toen ze in een interview gevraagd werd of ze spijt had van haar borstvergroting, antwoordde ze resoluut nee. “Ik heb te hard gewerkt om ze zo groot te krijgen!”

Geëngageerde zakenvrouw met lange mouwen

Dolly Parton draagt altijd lange mouwen. Haar armen staan vol tattoos, voornamelijk van engeltjes en vlinders. Vlinders zijn een belangrijk symbool voor Parton. Het is ook het logo van haar eigen pretpark ‘Dollywood’. Dolly is naast countryster ook een geëngageerde zakenvrouw. In haar pretpark werken 5.000 mensen. Er is ook een reservaat voor vogels én speciale kamers voor kinderen met autisme. Er wordt aan iedereen gedacht in ‘Dollywood’. Parton heeft ook een eigen fonds, de ‘Imagination Library’. Daarmee schenkt ze gratis boeken aan jonge kinderen. Zo heeft ze al meer dan 100 miljoen boeken kunnen schenken. Ze vindt het belangrijk dat kinderen leren lezen en schrijven. Haar eigen vader kon dat niet. Recent investeerde ze ook nog duizenden dollars in het onderzoek naar een coronavaccin.

“Hoe slim wil je het hebben?”

Zo begint onze VRW-entertainmentdeskundige Eric de Munck als we hem vragen naar het niet aflatende succes van de artiest. “Naast haar muziek, die ze blijft uitbrengen en waarbij ze altijd met de tijd meegaat, slaat Dolly constant nieuwe wegen in waardoor ze een miljoenenpubliek en daarmee ook de jongere generaties bereikt. Denk aan de Netflix-serie die ze maakte en waarin haar eigen nummers centraal staan, of de podcast Dolly Partons America waarvoor hetzelfde geldt. Zo houdt ze zichzelf relevant.”

Verjaardagstour

Dolly draait haar hand niet om voor een nieuw project, maar blijft daarbij wel altijd dichtbij zichzelf. Juist dát maakt haar zo sterk, vindt Eric. “Ze werkt altijd keihard aan haar imago. Ze is natuurlijk camp as hell maar dat is gewoon hoe ze is. Hoe ze in het leven staat. Ze draait er bovendien niet omheen dat ze ouder wordt en dat het een hoop geld heeft gekost om er zo uit te zien.” Zonder perfecte outfit en perfect gekapte haren zal je de artiest niet tegenkomen, en daar is volgens Eric goed over nagedacht. Ze gaat nu een jaar lang touren om die 75e verjaardag te vieren. Ze barst van energie.

Wat volgens hem de hoogtepunten uit 75 jaar Dolly zijn? Allereerst het feit dat ze haar carrière helemaal zelf heeft opgebouwd, omdat ze niet ‘in het wereldje’ is geboren. “Ze is in zware armoede opgegroeid, dat maakt het een klassiek sprookjesverhaal. Daarnaast vind ik het mooi hoe ze haar privéleven tot op de dag van vandaag geheim weet te houden: ze doet daar weinig uitspraken over. Zelfs het huwelijk met haar man hield Dolly destijds lange tijd geheim.”

‘Coat of many colors’

Dolly Parton was 10 toen ze haar eerste liedjes schreef. Op 21 verhuisde ze naar Nashville en werd ze bekend bij het grote publiek. In de jaren 70 en 80 leverde ze de ene hit na de andere af. Parton heeft 25 nummer één hits op haar naam staan. Ze won 10 Grammy Awards en verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums. Haar favoriet nummer is niet ‘9 to 5’, maar ‘Coat of many colors’. Dat is een persoonlijk en autobiografisch nummer over haar moeder die een jas maakt van restjes stof, omdat ze geen nieuwe jas konden veroorloven. “Je moet geen geld hebben om rijk te zijn”, vertelt Parton over dat nummer. “Dat hebben mijn ouders mij geleerd.”

Wereldverbeteraar

De countryzangeres, die tevens peettante van Miley Cyrus (28) is, zet zich haar hele leven al maatschappelijk in. Zo heeft ze onlangs een miljoen dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een coronavaccin en stuurt ze met haar stichting kinderen boeken op om hen aan het lezen te helpen. “Naast artiest is ze ook een wereldverbeteraar. En in tegenstelling tot andere artiesten die dit soort werk ook doen, gelóóf je haar ook.” Ook voor haar personeel in Dollywood – ze heeft ook nog haar eigen pretpark – staat de 75-jarige bekend als een extreem goede werkgever, die hen ook tijdens de coronacrisis, terwijl het park gesloten is, gewoon doorbetaalt. 

Doodeerlijk

Wat Dolly Dolly maakt? “What you see is what you get“, zegt Eric stellig. “Toen ze in 2007 na haar show in Nederland kritiek kreeg op haar playbacken, gaf ze dat zonder enige aarzeling gewoon toe. ‘Ik word ook gewoon ouder. En wil wel op m’n glitterpumps kunnen blijven bewegen’, reageerde ze. Heel eerlijk vind ik dat. Daarnaast verandert ze voor mijn gevoel ook niet qua uiterlijk. Als je foto’s van vroeger bekijkt ze je natuurlijk dat ze van top tot teen verbouwd is, maar dat enorme haar, strakgetrokken gezicht en de unieke lach blijven.”

“Kortom, Dolly doet de dingen die ze graag wíl doen en waar ze haar boodschap mee kan uitdragen. Natuurlijk wil ze daar dan ook zo veel mogelijk geld mee verdienen, maar ze blijft altijd bij zichzelf.”