Media & Cultuur

Radio VRW Haspengouw brengt de bekendste kersthits en méér

Het wordt alweer “de meest wonderlijke tijd van het jaar”. Maar ook de meest voorspelbare. De Christmas Hits van Mariah Carey en Wham schallen weer vrolijk bij alle radiostations. Ook bij de regionale radio VRW. Maar daar zullen toch ook verfrissende kerstplaten te horen zijn die anderen al lang vergeten zijn.

Michael Bublé prijkt alweer in de top 20 met zijn zoveelste kerstalbum. Ook in de albumlijst aanwezig is André Rieu met Jolly Holiday / L’Hiver en Fête, en Mariah Carey ontbreekt niet met Merry Christmas. Mevrouw Carey heeft momenteel alweer het meeste airplay (wat radiostations per week het meest draaien) met ‘All I Want for Christmas is You’, direct gevolgd door Wham! met ‘Last Christmas’, Ariana Grande met ‘Santa Tell Me’ en Andy Williams met ‘It’s the Most Wonderful Time of the Year’.

VRW brengt warme kerstradio met ‘speciallekes’

“De resultaten zijn niet anders dan vorige jaren”, nuanceert radiopresentator Rudi De Cock. “De opstoot van kerstliedjes is wel iets sneller begonnen dan anders, merkte ik. De komende dagen en vooral volgende week zullen er massaal liedjes gedownload, gestreamd en gekocht worden. Er is, zeker bij ons hier in Zuid-Limburg, écht meer dan anders nood aan Kerstmis, kerstsfeer en dus ook kerstmuziek. Ik ben daarom blij dat mijn collega’s op de radio op 24, 25 en 26 december veel kerstmuziek gaan brengen. Niet alleen de grote, bekende klassiekers à la Mariah Carey maar ook heel wat ‘speciallekes’. De luisteraar gaat versteld staan.”

Nieuw werk

“Zelf ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in nieuw werk. Zo breng ik nu zaterdag 19 december en op tweede kerstdag een aantal nummers uit het nieuwe kerstalbum van Dolly Parton. Zeer mooi gedaan. Een dame waar wat lacherig wordt over gedaan, maar in feite een groot talent en best wel een slimme madam. Afgelopen zomer schonk ze trouwens nog één miljoen dollar aan de wetenschap om een coronavaccin te helpen ontwikkelen.” Verder is er nieuw werk van Jamie Cullum, Meghan Trainor, Carlie Rae Jepsen, Gwen Stefani en Emma Heesters. “Ook Jon Bon Jovi valt me op met ‘Fairytale of New York’. Alanis Morissette bracht dan weer een cover van ‘Happy Xmas (War is over)’ uit, toepasselijk in het veertigste jaar na de moord op John Lennon. Alleen voegt ze met deze sneeuwvlokjes-versie nauwelijks wat toe aan het origineel.”

Mariah Carey onklopbaar

Het iconische kerstnummer dat Carey samen schreef met componist Walter Afanasieff, raakte in de officiële Engelse Top 40 nooit hoger dan de tweede plek. Bij de concurrerende (en meer beluisterde) Britse hitlijst Official Big Top 40 is de hit nu wel doorgestoten naar de bovenste plek. Fans van de 50-jarige zangeres voerden op Britse sociale media al weken campagne om dit te doen lukken. Het initiatief kreeg flink wat media-aandacht. Carey was vorig jaar al de eerste artiest ooit die een nummer 1-hit scoorde in elk van de afgelopen vier decennia. Ze stond bovenaan de Amerikaanse Billboard Hot 100 in de jaren 90, de jaren nul, de jaren tien en ook in de jaren 20. Haar kerstklassieker stond nog bovenaan in de eerste week van januari 2020. In totaal scoorde ze 19 nummer-1 hits.

Volgens The Economist heeft de Amerikaanse zangeres tussen 1994 en 2017 een bedrag van maar liefst 60 miljoen dollar verdiend aan dat ene liedje. Nielsen Music meldt dat het nummer daardoor het best verkochte digitale feestnummer is aller tijden. 

Walter Afanasieff gaf eerder al toe dat hij het succes niet verwacht had. “Om eerlijk te zijn, vond ik het liedje veel te simpel en helemaal niet mooi. Maar door het simpele melodietje kreeg niemand het nog uit z’n hoofd.”

‘All I Want For Christmas Is You’ werd uitgebracht in 1994. In 2015 volgde een kinderboek gebaseerd op het lied, in 2017 kwam er ook een film. Vele artiesten coverden het nummer ook, waardoor het lied miljoenen views heeft op YouTube.

Top 500

Maar wat er ook van zij…op 27 december is de interesse in kerstliedjes alweer volledig voorbij. Rudi De Cock: “Mijn fijne collega’s en ik gaan die ‘lege’ periode tussen Kerst en Nieuw mooi opvullen met de top 500 allertijden. Van zondag 27 december (derde kerstdag) tot en met donderdag 31 december, elke dag tussen 10 uur en 18 uur brengen we 100 grote klassiekers, gewikt en gewogen, knopen doorgehakt en gekozen door de radiopresentatoren van VRW, speciaal voor onze luisteraars. Maar er zal geen enkele kerstplaat instaan denk ik. De hype is dan immers weg. Het wordt wel warme eindejaarsradio met heimwee naar onze jonge jaren”, besluit Rudi De Cock.

Radio VRW voor Haspengouw – online gratis streamen via https://radiosonline.be/vrw/

In de wagen of thuis (zonder kabelradio) via 104.9 FM (Haspengouw) en voor Sint-Truiden op 106.3 FM.