Media & Cultuur

Rob De Nijs: “Hopelijk niet voor het laatst”

Rob de Nijs weet niet of hij ooit nog op een podium zal staan om live op te treden. De zanger, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, heeft in november een voorlopig laatste concert in het Sportpaleis in Antwerpen gepland staan, maar twijfelt elke dag of hij het moet laten doorgaan. Zijn laatste opname “Niet voor het laatst” grijpt de fans zeer intens aan.

De Nijs denkt elke dag aan optreden, maar weet niet of hij er nog toe in staat is. “Je weet het nooit voordat je dat hebt uitgeprobeerd”, zei de 78-jarige zanger. “Ik heb alle mensen ingeschakeld die mij enigszins kunnen helpen. Artsen zorgen ervoor dat mijn conditie min of meer op peil blijft. Meer kan ik niet doen.”

De Nijs heeft op 21 november een afscheidsconcert in de Antwerpse concertzaal gepland staan. Hij zei de bezoekers van het concert niet te willen teleurstellen en hoopt niet te klinken alsof hij “honderd” is. “Het is heel moeilijk, want ik ben wel degene die het uiteindelijk moet beslissen. Ik moet degene zijn die op een gegeven moment zegt: het gaat door of het gaat niet door.”

De zanger vertelde nu al grote moeite te hebben met het nemen van die beslissing. “Iedereen zegt ‘je kan het nog’ en ‘ik heb je een paar noten horen zingen en die waren toch wel erg mooi’, dan denk ik: ja, maar nu de rest nog.”

Anderhalf jaar geleden trad hij op voor de televisie in Nederland. Met een van zijn meest recente opnames: “Niet voor het laatst.”