Media & Cultuur

Sinéad O’Connor wil af van druggebruik en zwarte gedachten

Sinéad O’Connor (53) heeft haar optredens voor 2021 afgezegd. In de plaats daarvan gaat ze een jaar in therapie. De Ierse singer-songwriter wilt komaf maken met haar drugsverslaving en zwarte gedachten.

O’Connor is door “zes traumatische jaren” gegaan. “Die kwamen dit jaar ten einde, het herstel kan beginnen”, schrijft ze op Twitter. Volgende week begint ze aan haar ontwenning. De wereldster zit al 34 jaar – “een leven lang” – aan de cannabis. Dit jaar raakte ze ook “kortstondig verslaafd” aan een andere drug, nadat ze een geliefde had verloren en een van haar kinderen het lastig kreeg. “Het kind bloeit op, maar de moeder heeft liefdevolle aandacht nodig.”

Misbruik

De zangeres uit Dublin, vooral bekend van haar hit Nothing compares 2 U uit 1990, getuigt in een reeks van tweets over haar psychische problemen. Ze is naar eigen zeggen opgegroeid met trauma’s en misbruik, ging daarna rechtstreeks de muziekindustrie in en heeft “nooit echt geleerd hoe ze een normaal leven moest leiden”. “Ik nam niet de tijd om te genezen. Was er ook niet klaar voor.”

Excuses

O’Connor excuseert zich tegenover haar fans en maar vraagt ook begrip. “Als je weet welke zes jaar ik heb meegemaakt, zul je me begrijpen. Ik zal het in 2022 duidelijk uitleggen.” Dan wil ze haar afgelaste tournee alsnog afwerken. “Betekent dit alsnog het einde van mijn carrière, dan is dat maar zo. Ik heb maar één leven en dat moet ik redden.” De wereldster maakte in 2019 haar comeback na een pauze van vijf jaar. “Ik heb echt jaren zo hard gewerkt dat ik opgebrand was”, sprak ze toen.