Media & Cultuur

Sint-Truiden heeft er een auteur bij: Céline Malyster pakt uit met debuutroman

Céline Malyster, in Sint-Truiden zeker bekend als actrice bij toneelgroep Pol Stas, is zeer ondernemend ingesteld. Dat resulteert nu in de uitgave van haar eerste boek: Vrouw. Met Kind. Afgelopen zaterdag was ze te gast bij onze Haspengouwse regionale radiozender VRW. Het interview kan je hier beluisteren.

“Trotse Limburgse, fier Truinoske.” Zo omschrijft Céline zichzelf graag. Ze is geboren en getogen in hartje Sint-Truiden, liep er school en studeerde nadien vertaler tolk. “Als dochter uit een ondernemersfamilie ben ik niet bang om berekende risico’s te nemen. Er gaat niets boven het gevoel om je eigen verhaal te schrijven, je leven in handen te nemen en je eigen koers te varen”, vertelt ze enthousiast.

Céline is fulltime consultant bij productiehuis Hotel Hungaria, TVL-presentatrice, alleenstaande moeder, toneelactrice bij theatergroep Pol Stas, hockeyspeelster én balletdanseres. Rust is ver te zoeken. Onrust niet, want ze is toch best benieuwd naar de reacties op haar debuutroman.

Vrouw. Met kind.

“De afgelopen jaren zette ik geregeld losse flarden op papier. Tijdens de eerste lockdown kreeg ik onverwacht ruimte om daar samenhang in te brengen”, vertelt Céline. “Ik schreef vooral vanuit mijn emoties en heb me bevraagd over het schrijftechnische. Het verhaal zelf is gedeeltelijk autobiografisch. Celine legt uit: “In het boek wordt enkele weken voor de geboorte van haar eerste zoon journaliste Céleste verlaten door haar echtgenoot, die voor een jongere vrouw valt. Na een tijd wordt ze verliefd op Thomas, een getrouwde man. Ze schrijft een boek en krijgt promotie op haar werk. Haar leven lijkt in de plooi te vallen, maar dan duikt haar ex-man weer op.”

Het verhaal is gedeeltelijk autobiografisch. Céline Malyster heeft een negenjarig zoontje, Max. Kort voor de geboorte verbrak haar toenmalige partner de relatie. Bovendien groeide ook zij op zonder vader. “Mijn papa kwam om het leven in een auto-ongeval toen ik tweeënhalf was. Ik was te jong om dat te beseffen. Ik kan me zelfs niet herinneren dat ik er een probleem mee had. Nu realiseer ik me natuurlijk dat het voor mijn mama heel zwaar moet geweest zijn om mij alleen op te voeden. Zij is mijn voorbeeld. Ondanks haar verdriet gaf ze me een warme thuis en werkte ze hard in haar eigen zaak.”

Hoe Céline Malyster naar het leven, naar haar leven kijkt, en hoe ze omgaat met haar vrouw zijn en ook het mama zijn voor haar zoon, kan je hier beluisteren. Afgelopen zaterdag was ze te gast bij onze Haspengouwse regionale radiozender VRW. Een gefilmde samenvatting kan je bekijken op de Facebookpagina van Radio VRW.