Media & Cultuur

Superrecord aantal kijkers voor ‘The Masked Singer’

The Masked Singer is met meer dan twee miljoen kijkers het best bekeken VTM-programma van de voorbije twintig jaar. Een tweede seizoen komt er dus sowieso.

Meer dan twee miljoen Vlamingen hebben vrijdagavond de finale van The Masked Singer gevolgd om te zien wie er achter de façade van Wolf, Duiker en Koningin schuilgingen. Daarmee is de muzikale show het best bekeken VTM-programma van de voorbije 20 jaar. Die twee miljoen is overigens een voorlopig cijfer, want uiteraard wordt er ook nog uitgesteld gekeken en zullen die cijfers in de loop van komende week nog verveelvoudigen.

Dat zingen en dansen garant staan voor vertier en dus gunstige kijkcijfers is niet bepaald kernfysica. Toch werd The Masked Singer, nochtans een instanthit in Zuid-Korea, niet meteen enthousiast onthaald toen het format in 2015 op de televisiebeurs in Cannes werd gepresenteerd als the next big thing. Ook jurylid Jens Dendoncker herinnert zich nog hoe hij twee jaar geleden met productiehuis Shelter een Emmy won voor Hoe zal ik het zeggen? en de Thaise versie van The Masked Singer in hun poule zat. “Ik sprak toen de woorden: ‘Wij, westerlingen, kunnen dit niet snappen”, blikt hij daarop terug in HUMO.

En toen kwam Deadpool. Of beter: Ryan Reynolds, de acteur die Deadpool speelt en in mei 2018 de tweede film uit de franchise te promoten had. Hij kroop daarvoor achter een eenhoornmasker en bracht het nummer ‘Tomorrow’ uit de musical Annie. Het fragment ging wereldwijd viraal en bereikte ook David Heuten, managing director van productiehuis Fremantle Belgium. “Toen ik dat zag, wist ik meteen: nu moeten we schakelen”, aldus Heuten in deze krant.

Toch zit er heel wat meer in een liedjesprogramma dan je denkt, ook al gaat het om een vertaling van een bestaand kijkcijferkanon. Zo is het niet alleen belangrijk dat de kandidaten in de pakken (goed) kunnen zingen: ze moeten ook nog eens een kop hebben die bekend genoeg is wanneer de maskers afgenomen worden. Bovendien is variatie belangrijk. “The Masked Singer is een familieprogramma”, legt Heuten uit. “Dat betekent dat je kandidaten nodig hebt die kijkers van verschillende leeftijden aanspreken.” Dit weekend werd bevestigd dat The Masked Singer een tweede seizoen krijgt.