Media & Cultuur

Zanger Kris De Bruyne (70) overleden

De vader van de kleinkunst-rock Kris De Bruyne is overleden. Hij is 70 jaar geworden. Hij stierf gisteren in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen na een langdurige ziekte. Dat heeft zijn manager vandaag bekendgemaakt. Zijn bekendste nummer zijn onder meer “Amsterdam”, “De peulschil” en “De onverbiddelijke zoener”. 

Kristiaan (Kris) De Bruyne (Antwerpen, 20 maart 1950) was vooral gekend als kleinkunstzanger in de jaren ’70 van vorige eeuw, maar stapte zelf al vrij snel over naar de rockmuziek. Enkele media omschrijven hem als de basislegger van de Nederlandstalige rock. Onder zijn bekendste nummers zijn AmsterdamVilvoorde CityLydia d’Ile DieuHet Varken van de Hoge VenenWaar ik voor leefLieve JacobaBallerina’sDe peulschil en De onverbiddelijke zoener. Hoewel hij nooit hoge toppen scheerde in hitparades, wist hij toch goud en platina te halen met zijn albums.

Ontdekt door Wannes

Kris was het vijfde van de zeven kinderen van historicus en auteur Arthur De Bruyne. Hij werd ontdekt in 1967 door Wannes Van de Velde op het skiffle-festival van Hove, waar hij een verrassende blues-versie van het kinderlied “Klein, klein kleutertje” speelde.

Nadien vervoegde hij het populaire duo “Lamp & Lazerus” en brachten ze onder de naam Lamp, Lazerus & Kris de single De peulschil / De onverbiddelijke zoener en het album Lamp, Lazerus en Kris (beide 1971) uit. Al snel verlaat Kris de groep om een lange solocarrière uit te bouwen. Hoogtepunten zijn Ook voor jou (goud, 1975), Paprika (goud, 1979), De beste van (platina), Keet in de lobby met Thé Lau (goud, 1998) die enkele klassiekers uit de Vlaamse rock en pop bevatten.

Tijdelijk vaarwel

Aan het einde van de jaren zeventig zei hij de scène tijdelijk vaarwel en reisde rond in de Verenigde Staten, getekend door het overlijden van zijn broer Koen (pianist, arrangeur en producer), nadat ook zijn broer Joost (kunstschilder) hem al was ontvallen. Bij zijn terugkeer klonk het muzikale landschap in Vlaanderen (en Europa) behoorlijk anders en zoals zovele zangers in zijn genre, bijvoorbeeld Raymond van het Groenewoud, raakte De Bruyne uit de gratie. Het definitieve eerherstel kwam er pas in het volgende decennium, onder meer geschraagd door samenwerkingsverbanden met andere artiesten, zoals Zakformaat XL, waarin hij o.a. verbroederde met Patrick Riguelle en Wigbert Van Lierde.

Kris De Bruyne heeft zich in zijn carrière steeds opvallend laten omringen door de grootste artiesten, zowel in de opnamestudio’s als tijdens zijn concerten. Zo werkte hij samen met onder andere Toots Thielemans, Thé Lau, Jean-Marie Aerts, Chris Peeters, Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud, Michel Bisceglia, Triggerfinger (voor ze beroemd werden) en Neeka.

Zaterdag aanstaande brengt Radio VRW een hommage aan De Bruyne tussen 8 en 11 uur in de voormiddag.