Geen categorie

Amerikaanse stierkikker bedreigt Limburgse natuur

Onderzoek van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in samenwerking met het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) toont de aanwezigheid van stierkikker-DNA aan in verschillende vijvers in de omgeving van het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen. De stierkikker is een agressieve invasieve uitheemse soort (IUS). Voor het eerst duikt hij op in Limburg en vormt een bedreiging voor onze natuur.

De Vlaamse en Provinciale overheid kennen het probleem. De stierkikker is immers al jaren actief binnen de vallei van de Grote Nete in de provincie Antwerpen. Tot voor kort dacht men de kwaker binnen die vallei te kunnen houden. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de soort nu ook in Limburg opduikt, en dat ten noordwesten van Ham, in de omgeving van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen.

Vraatzuchtige kwaker

De stierkikker komt uit Noord-Amerika. Volwassen exemplaren kunnen 25 centimeter groot worden en tot een halve kilo wegen. Ze worden gekweekt omwille van de kikkerbillen, en soms gehouden als huis-, sier- en proefdier. De stierkikkers ontsnapten uit tuinvijvers en aquaria en koloniseerden zo de omgeving. Door hun grootte, vraatzucht en snelle voortplanting vormen ze een echte bedreiging voor de inheemse fauna van poelen en vijvers. Daarnaast dragen stierkikkers verschillende ziektes over waar ze zelf niet gevoelig aan zijn, maar onze inheemse amfibieën wel. De provincie Limburg wil het probleem aanpakken en bekostigt alvast een eerste bestrijdingscampagne en verder onderzoek. Wetenschappers van PXL-Bio-Research bieden bestrijdingsmogelijkheden aan. Daarbij wordt gedacht aan de uitzet van steriele kikkers en andere technische ondersteuning.